Kutsukortin pukukoodit

Miehen asu määrittelee pukukoodissa myös naisen pukeutumisen, eli kutsukortissa lukee aina kuinka miehen tulee pukeutua (vaikka kutsu tulisi naiselle). Kellonaika kertoo tilaisuuden luonteen ja sen mukaan pukeutumisen. Juhlapukeutumisen tilaisuuteen määrittää kutsuja, joka voi ilmaista pukeutumisohjeen monella tapaa kutsukortissa. Mikäli kutsukortista ei selviä pukeutumisohjetta, sitä kannattaa tiedustella kutsujalta. Mikäli tilaisuuteen ei ole määritelty mitään pukeutumisohjetta, hyvä sääntö on olla pukeutumatta näyttävämmin tai juhlavammin kuin kutsuja. Häissä keskipiste on morsiuspari. Hautajaisissa hillityllä hienotunteisuudella ja arvokkuudella kunnioitetaan vainajaa ja omaisten ja muiden surua.

Usein ulkomailla järjestetyissä tilaisuuksissa pukeutumiskoodi on tiukempi kuin Suomessa.

Juhla-ajankohta määrittää pukeutumista, onko kyseessä päiväjuhla tai iltajuhla, silloin rajana kello 18.00 määrittää tilaisuuden.

Päivätilaisuuksia voivat olla häät, syntymäpäivät, palkintojen jakotilaisuudet, viralliset vierailut, avajaiset, perhejuhlat, onnittelukäynnit, laitosten vihkiäiset, cocktailtilaisuudet. Silloin kutsukortissa voi lukea arkipuku, tumma puku, tai saketti.

Iltatilaisuuksia voivat olla esim. juhlatanssiaiset, suuret päivälliset, häät, juhlakonsertit, juhlanäytännöt ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivä-vastaanotto. Kutsukortissa iltatilaisuuksien pukeutumiskoodina on yleensä tumma puku, smokki tai frakki.

ILTAPUKU, Black tie, Formal dress

  • miehellä tumma puku tai smokki , naisella iltapuku
  • klo 18:00 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa

Naisen iltapuku yksi- tai kaksiosainen iltapuku. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös juhlavaa housupukua esim. juhlavaa haalaria, tai naisten smokki. Pukukoodin Tumma puku tilalla voi olla myös koodina iltapuku, joka on epävirallinen koodi, mutta vastaava kuin tumma puku; miehen asuna tumma puku ja naisella iltapuku (huom! ei täyspitkä juhlapuku).

JUHLAPUKU, White tie, Full dress

  • miehellä frakki, naisella täyspitkä juhlapuku
  • käytetään vain klo 18:00 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa
  • poikkeuksena kuitenkin akateemiset tilaisuudet, häät, sekä diplomaattiset tilaisuudet, jolloin frakkia voi käyttää myös päivällä, tuolloin naisella on lyhyt päiväjuhla-asu
  • Lisäksi frakkia vastaa myös juhlaunivormu sekä kansallispuku

Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen asuna on täyspitkä, juhlavasta materiaalista valmistettu suuren juhlan puku. Se voi olla avonainen, olkaimeton ja linjaltaan leveä tai kapea. Tällä hetkellä trendikkäitä ovat myös hihalliset juhlapuvut. Kansallispuku on myös frakkitilaisuuksissa hyväksytty asu, on kuitenkin huomioitava, että tuolloin pariskunnan molemmat osapuolet pukeutuvat kansallispukuun.

ARKIPUKU

  • ennen klo 18:00 oleva päivätilaisuus 

Arkipuku- nimitystä meillä harvoin enää käytetään, mutta matkustettaessa ulkomaille esim. työasioissa, saattaa tämäkin nimitys tulla eteen. 

Arkipuku tarkoittaa ihan vain siistiä arkipukeutumista, missä ollaan kuitenkin hieman mietitty mitä puetaan ja yhditellään. Varsinkin jos on virallinen tilaisuus, kuten edustus- ja työtehtäviin liittyvä, vaatteiden materiaalien kannattaa olla laadukkaita, esim luonnonmateriaaleja ja niiden sekoitteita. Kengät voivat olla käytännölliset ja tuntua hyvältä jalassa, sillä jalkojen päällä saattaa joutua olemaan paljonkin. 

PÄIVÄJUHLAPUKU, Vierailupuku, Morning dress, Morning suit

  • ennen klo 18:00 oleva päivätilaisuus
  • pukukoodina tumma puku tai saketti

Tarkoittaa kaikkein juhlavinta päiväjuhlapukeutumista. 

Vierailupuku voi naisella olla kevyt jakkupuku, juhlava mekko, kotelomekko ja jakku (esim. kotelomekko ja vain hieman sitä lyhyempi takkimainen jakku on hyvä klassinen yhdistelmä), tai juhlava housuasu. Miehellä päiväjuhlapuku, vierailupuku tarkoittaa yleensä tummaa pukua tai sakettia niihin kuuluvine asusteineen. Puvun voi korvata juhlaunivormulla. Hyvä esimerkki, milloin käytetään vierailupukua, on esim. todella juhlavat päivähäät. Naisilla asut on koordinoitu täydellisiksi hattuja, kenkiä ja muita asusteita myöten. 

Lisätietoa miesten juhlapukeutumisesta:

https://www.vaatturiliitto.fi/pukeutumisetiketti/yleisohjeet-pukeutumiseen/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pukeutumisohje