Hääpukeutumisessa tärkeintä on aina ottaa huomioon hääparin toiveet. Vaikka juhla-asun tulisi tuntua omalta ja sopia omaan tyyliin, on tärkeää asettaa hääparin näkemykset etusijalle pukukoodin ja pukeutumisen suhteen. Hääkutsussa on usein selkeät ohjeet pukukoodista, mutta jos ohjeet ovat epäselvät, kannattaa kysyä suoraan hääparilta. Näin varmistat, että asuvalintasi kunnioittaa sekä juhlan luonnetta että hääparin toiveita, ja samalla asun valinta helpottuu, kun raamit ovat selkeät.
Hääpukeutumista valitessa on tärkeää miettiä millaiset häät haluaa morsiammen kanssa viettää. Missä vihkitilaisuus on ja minkälainen on juhlapaikka. Miten sukulaiset ja ystävät ovat tottuneet pukeutumaan. Löytyykö jotain yhteistä nimittäjää, vai voiko häät teemoittaa jollain tavalla. Esim. maalaishäät, puutarhahäät. Vuodenaikakin määrittää jo paljon. Onko häät talvella, kesällä, tai syksyllä. Jokaisessa vuodenajassa löytyy tunnelmallisia hetkiä jolloin vuodenajan tunnelmaa voi teemoittaa häissä ja hääpukeutumisessakin. Myös vihkitilaisuuden luonne määrittää hääpukeutumista. Onko kyseessä suuret kirkkohäät, jonkun muun uskonnon mukaan vihkiminen tai siviilivihkiminen maistraatissa. Itse hääpukeutumista ei sido etiketti. Morsian ja sulhanen määrittää häätilaisuutensa pukukoodin, jota vieraat seuraavat.
Sulhanen voi pukeutua häiden luonteen mukaisesti tummaan tai vaaleaan juhlapukuun ja asustaa sen liivillä, solmiolla, rusetilla tai blastronilla. Myös hyviä vaihtoehtoja ovat saketti tai smokki. Mikäli haluaa lisätä häiden arvokkuutta frakkiakin voi käyttää juhlapukuna.
Saketin, smokin ja frakin kanssa on hyvä noudattaa näiden juhlapukujen omaa pukeutumisohjetta.
Tummapuku, saketti, smokki, frakki
Suomessa miesten hääpukeutumiseen on perinteisesti kuulunut tumma puku, joka yleensä tarkoittaa mustaa tai tummansinistä kaksi- tai kolmiosaista asua, johon sisältyvät puvuntakki, suorat housut ja halutessa liivi.
Nykyään trendit tarjoavat kuitenkin vaihtoehtoja tummalle puvulle. Kesähäihin sopii hyvin vaalea tai kirkkaansininen puku, ja vaaleat sävyt kuten beige ja vaaleanharmaa näyttävät tyylikkäiltä ja raikkailta.
Hääkutsussa ilmoitetaan yleensä pukukoodi, mutta jos sitä ei ole mainittu, kannattaa kysyä suoraan hääparilta. Pukeutumisen häihin ei tulisi aiheuttaa stressiä, vaan sen tulisi olla inspiroiva ja mukava osa juhlaa. Valitse asu, joka sopii omaan tyyliisi ja persoonallisuuteesi. Tärkeintä on, että olet osa hääparin onnellisia muistoja. Pukukoodi auttaa suuntaamaan pukeutumista ja määrittää, kuinka juhlavasti vieraiden odotetaan pukeutuvan. Joitakin pukukoodeja kannattaa noudattaa tarkasti, kun taas toiset sallivat vapaamman tulkinnan. Suomessa yleisimmät pukukoodit ovat:
Juhlavimmillaan puku yhdistetään valkoiseen kauluspaitaan ja hillittyihin, yleensä yksivärisiin silkkiasusteisiin, kuten solmioon ja taskuliinaan. Tyylikäs ja hyvin istuva puku yhdistettynä yksiväriseen tai printtikauluspaitaan ja hillittyyn solmioon tai rusettiin luo juhlavaa ilmettä liikaa huomiota herättämättä.
Jos pukukoodi sallii, voit yhdistellä pukua rohkeammin valitsemalla näyttävämpiä värejä tai kuoseja. Rennompaa tyyliä saat lisäämällä pellavapaidan tai tyylikkään neulepikeen.
Häävieraalle paras puku on tyylikäs, ajaton ja käyttäjänsä näköinen, sekä mukava päällä, jotta juhlista voi nauttia koko päivän. Muista myös tämä perinteinen sääntö: puvuntakin voi riisua vasta, kun isäntä, kuten sulhanen tai appiukko, tekee niin.