Pukutyypin ja asusteiden valinta

Olittepa sitten menossa häihin, hautajaisiin, promootioon tai muuhun arvokkaaseen tilaisuuteen, on tärkeintä että vaatteenne ovat hyvin istuvia, oikean kokoisia ja -mittaisia. Neuvomme mielellämme, mitkä puvut ja asusteet ovat etiketin mukaan soveliaita mihinkin tilaisuuteen ja mitä asioita pukua valitessa ja käyttäessä tulisi ottaa huomioon. Pukeutumisetiketti ei ole laki vaan yleisohjeistus pukeutumiseen. Tietyissä tilanteissa pukukoodia täytyisi noudattaa, mm. hautajaiset ja viralliset tilaisuudet. Muissa tilaisuuksissa voi pukeutua myös etiketin vastaisesti kunhan sen tekee hillitysti ja kyseiseen tilaisuuteen sopivalla tavalla.

Ensisijaisesti pukutyyppi ja asusteet valitaan kutsun tai muun tilaisuuskohtaisen pukeutumisohjeistuksen mukaan. Kutsussa merkintä juhlapuku tai white tie tarkoittaa frakkia. Black tie merkitsee smokkia. Dark Suit tarkoittaa tummaa pukua. Morning Coat tarkoittaa sakettia. Tummaa pukua voidaan käyttää frakin sijasta.

Jos kutsussa on annettu useita eri pukuvaihtoehtoja, niistä saa vapaasti valita. Epäselvissä tilanteissa pukeutumisohjeita kannattaa kysyä juhlien järjestäjältä. Alla on lueteltu, miten yleensä eri tilaisuuksiin voi pukeutua. Ensisijaisesti pukutyyppi valitaan kuitenkin kutsun tai muun ohjeistuksen mukaan. Jos tilaisuuden pukeutumisesta ei saada tietoa, tumma puku on lähes poikkeuksetta turvallinen valinta.

Hääpukeutuminen
Vanhojen tanssit
Muut tilaisuudet